lobe pompa animasyon 1

Header ADS

ROTATİF POMPALAR

DİŞLİ POMPALAR;

Dıştan Dişli Transfer Pompaları Ve İçten Eksantirk Dişli Transfer Pompaları Olmak Üzere İki Gruptur;



İÇTEN EKSANTRİK DİŞLİ POMPA ÇALIŞMA PRENSİBİ ;

İç dişli pompalar endüstrinin her sektöründe kullanılabilir. 
Çikolatadan akaryakıta, düşük ve yüksek viskoziteli ürünlerin pompalanmasında sıklıkla tavsiye edilmektedir.
Dişli pompalar, güvenli ve uzun ömürlü işletme için önem taşıyan basit yapı özelliğine sahiptir.


Rotor ve dişli birlikte çalışır. Bu konstrüksiyon sayesinde aralarında hazneler oluşur. Böylece pompa ağzının doldurula bilmesini sağlayan emiş kabiliyetini elde ederiz. Akışkan, rotasyon (devir) sayesinde emme tarafından basma tarafına taşınır. Pompanın Ay Kapak Ve Gövde Tasarımı Sayesinde Basma Tarafına Ayırır ve akışkanın emiş ağzına geri gelmesine engel olur. Akışkan; rotor ve dişlinin ürettiği basınç sayesinde pompadan dışarı çıkar. 





Dişli pompaların başlıca özellikleri:
*Sürekli akış
*Basit bakım
*Büyük kapasite
*Farklı akışkanları pompalama
*Basit yapı (2 döner eleman)


*Dayanıklı yapı
*Farklı viskozitelerde akışkanları pompalama
*İç dişli pompalar, konstrüksiyonları sayesinde sürekli akış ve yüksek verimlilik ile düşük ve yüksek viskoziteli akışkanları pompalayabilme imkanı sağlar




KULLANILAN SEKTÖRLER;

KİMYA ENDÜSTRİSİ
Kimya endüstrisinde kullanılan çok sayıda ürün,son kullanıcıları farklı taşıma ve dozajlama yollarını kullanmaya zorlamaktadır. Dişli pompalar başlıca sabun ve şampuan vs üretiminde kullanılan yüksek seviyede viskoz akışkanlar için mükemmel bir seçimdir. ABS asit, NaCl ve alkollerin üretimi esnasında, akışkanların transferinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ahşap panellerin üretiminde kullanılan tutkal ve reçinenin transferinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tip pompalar; çikolata transferinde, poliüretan köpük üretimi için başlıca bileşenler olan izokan, polyolların dozajlanması ve transferinde kullanılır. Silikonu rahatlıkla pompalayabilirler. Dişli serisi; asit, karbohidratlar, sentetik reçine, sodium silikat (sıvıcam), sabun, sıvı sabun, şampuan, losyon, krem vs transferi ve boşaltılmasında kullanılır.

BOYA VE MÜREKKEP ENDÜSTRİSİ
Düzgün bir rengin hazırlanması prosesi, belirli boya veya pigmentlerin belirli bir oranda karıştırılması yoluyla gerçekleştirilir. Dişli pompalar farklı pigmentlerin transfer prosesi için mükemmel seçimdir.

GIDA ENDÜSTRİSİ
Gıda proseslerinin çok sayıda farklı noktasında dişli pompaların kullanım alanı mecuttur. Yağlar, katı yağlar, melas (şeker pekmezi), jelatin, çikolata, kakao yağı, kakao likörü, lektin, margarin, gofret hamuru, sorbitol, beyaz çikolata, karamel, konsantre süt, sakız, jel, bal, un katkı maddeleri, puding, marmelat, reçel, şeker solventleri, şekerleme, glikoz şurubu, krema vs transferinde kullanabilirsiniz.

PETROKİMYA ENDÜSTRİSİ
Dişli pompalar petro  kimya silinecek  endüstrisinde de yaygın olarak kullanılır. Büyük kapasiteli pompalar; maden yağları, asfalt, asfalt emülsiyonları vs..  ile dolu rezervuarları boşaltmak için kullanılırken, küçük kapasiteli pompalar bahsi geçen akışkanları tampon tanklardan varillere transfer etmek üzere kullanılır. Akışkan yağlar kazanlara transfer edilebilir ve dozajlanabilir. Çatı kaplama üretim prosesinde dişli pompalar; asfalt ve dolgu maddeli asfaltların üretim makinelerine dolumunda kullanılmaktadır.


DIŞTAN DİŞLİ POMPALAR;

DIŞTAN DİŞLİ POMPA ÇALIŞMA PRENSİBİ ;

Pompa mili motordan almış olduğu dairesel hareketi mil üzerindeki dişli (çeviren) ile diğer dişliye (çevrilen) ters yönde iletir. Dişliler birbirinden ayrılırken dişliler arasına sıvı dolar. Akışkan taşınması dişliler ile dişlileri içinde barındıran Gövde arasında olmaktadır. Akışkan dişliler arasından
geçmemektedir. Sonunda birbirine geçen dişlilerin gücü ile akışkan basınç altında çıkış ağzına iletilir. Oklar, dönme yönünü ve sıvı akışının ilerleyişini gösterir.






POMPA SEÇİMİNDEKİ ÖNEMLİ HUSULAR:

Pompa seçiminde en önemli kıstaslardan biri viskozitedir. Malzemenin viskozitesi hem pompa tipinin seçiminde, hem devir seçiminde hem de pompanın üretim ve montaj toleransları, çalışma boşlukları belirlenmesi için en önemli değişkendir DİŞLİ TRANSFER POMPALARI için Pompa seçiminde dikkat edilmesi gereken 4 önemli husus vardır.

Pompa Tipi: Genel prensip viskozitesi düşük yani akışkanlığı iyi olan malzemeler için helis dişli pompalar, viskozitesi yüksek yani akışkanlığı düşük malzemeler için iç dişli pompalar kullanılmasıdır.

Boru Çapı: Her boru çapından, yine viskozite göz önünde bulundurularak, transfer edilebilecek maksimum malzeme debisi bellidir.
SÜREKLİLİK DENKLEMİ 
Q=A*V
Q: debi (m3/h)
A: boruçapı (m2)
v:hız (m/s)

Sistem yapılmadan önce fizibilitede hesaplanmalı hatta mümkünse kazan - tesisat boru çapı belirlenmeden önce pompa seçimi yapılmalıdır. Eğer bu
hesaplanmazsa istenilen debi veya basınçta problem olacak istenilen debi sağlanmayacak veya basınç hesabındaki hata veya eksikliklerden dolayı tesisat ta veya pompa - motor problemleri çıkar.


Örneğin 2” tesisat boru çapı olan bir sistemden saatte 50 ton melas geçirmek mümkün değildir. Tesisat 2” ise buradan geçecek malzeme miktarı ile yetinilmek zorundadır. 

Devir: Yine viskozite ana kıstas olmak üzere akışkanlık azaldıkça devir düşürülmeli, akışkanlık arttıkça yüksek devirler tercih edilmelidir. Dişli pompalarda maksimum 1500 d/d. Pompa devri kullanılır. 1000 d/d. ve 1500 d/d. Dönen pompalar Elektrik motoruna direk akuple edilirken, 500 d/d ve daha düşük devirlerde dönen pompalar elektrik motoruna kayış kasnakla direk veya redüktöre direk monte edilir.



Pompa Çalışma Boşlukları: Pompa çalışma boşlukları belirtilen viskozite değerine göre imalat ve montaj sırasında ayarlanır. Pompa çalışma boşlukları hangi malzeme için ayarladıysa pompa o malzeme için veya yaklaşık aynı viskozite değerlerine sahip akışkanlar için kullanılmalıdır. Aksi durumda pompada sıkışma veya belirtilen debi ve basınç değerlerini sağlamayabilir. 

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.